2. april – mednarodni dan knjig za otroke

Ko beremo, zrastejo duhu peruti.
Ko pišemo, nam zapojejo prsti. (M. Engle)

Vsako leto 2. aprila, na rojstni dan Hansa Christiana Andersena, praznujemo mednarodni dan knjig za otroke. S tem mednarodnim praznikom Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) želi spodbujati ljubezen do branja otroških in mladinskih knjig. Letos je pokroviteljica praznovanja ameriška sekcija IBBY.

Ustvarjalec Roger Mello je ustvaril plakat, poslanico z naslovom “Glasba besed” pa je ustvarila pesnica Margarita Engle (v slovenščino prevedla Nada Marija Grošelj):

Glasba besed
Margarita Engle

Ko beremo, zrastejo duhu peruti.
Ko pišemo, nam zapojejo prsti.

Besede so bobni in flavte na listu,
so ptič, ki se s pesmijo vzpenja, in slon, ki trobenta,
so reka, ki teče, in slap, ki teleba,
metulj, ki zakroži
visoko na nebu!

Besede nas vabijo k plesu –
ritmi in rime, utripi srca,
peket in prhut, stare in nove povesti,
take izmišljene, take resnične.

Kadar si udobno ugnezden doma
ali čez meje drviš proti novim deželam
in tujim jezikom, so zgodbe in pesmi
vse tvoje.

Kadar delimo besede drug z drugim, glasovi
postanejo glasba prihodnosti,
mir, prijateljstvo, radost:
melodija,
ki upa.

Slovenska sekcija IBBY je skupaj z Mestno knjižnico Ljubljana zasnovala tudi bralnospodbujevalno akcijo ob 2. aprilu: Glasba besed Kristine Brenkove in besede o glasbi: 110 kakovostnih bralnih predlogov. Lahko si jih ogledate na povezavi: https://issuu.com/slovenska_sekcija_ibby/docs/kb.

Letos namreč mineva 110 let od rojstva Kristine Brenkove: pesnice, dramatičarke, prevajalke in urednice, ki je pustila neizbrisljive sledi na področju mladinske književnosti. Letošnja poslanica opisuje tudi delo Kristine Brenkove:

Kadar delimo besede drug z drugim,
glasovi postanejo glasba prihodnosti,
mir, prijateljstvo, radost.

Vabimo vas, da se v teh prazničnih dneh udobno ugnezdite in zdrvite proti novim deželam (kot je zapisano v pesmi),  si praznično postrežete in mednarodni dan otroških knjig obeležite z branjem (sebi in/ali drugim). Če pri roki nimate nobene, so le te še vedno dostopne v naši virtualni knjižnici.

Če vam je kakšna otroška ali mladinska knjiga izjemno pri srcu, lahko o njej napišete kaj več, mogoče poslikate naslovnico in pošljete za objavo na šolski spletni strani na naslov: knjiznica.ostcj@guest.arnes.si.
Vabljeni k sodelovanju.

Vir: Slovenska sekcija IBBY in Bralna značka Slovenije