Evropska vas 2014 Radovljica

V petek, 9. maja 2014, smo se z učenci udeležili prireditve Evropska vas 2014 v Radovljici. Na Linhartovem trgu smo na bogato okrašenih stojnicah predstavljali izbrani državi – Češko in Nemčijo. Namen prireditve je bil predstaviti države članice Evropske unije tako, kot jih vidijo mladi. Učenci so predstavili države, njihovo zgodovino, kulturo, navade, običaje, narodne noše, glasbo in kulinariko. Skupinska_thumb

Z učenci 4.c, 5.a in 5.b, ki obiskujejo oddelek podaljšanega bivanja smo letos sodelovali pri projektu Evropska vas 2014. Na projekt smo se pripravljali nekaj mesecev. Izdelovali smo plakate, makete znamenitosti, narisali veliko slik čeških in nemških risanih in pravljičnih junakov, se zabavali ob gledanju risank in branju knjig. Idej, kako postaviti stojnico in predstaviti izbrani državi, nam ni manjkalo. Več o naših izdelkih in značilnostih obeh držav, si lahko preberete v zgibankah, ki smo jih za ta namen pripravili.

V zgodnjih jutranjih urah smo se učenke Hana, Sara, Zala, Iva, Maruša, Nika, Kaja, Alena in učiteljici Bernarda Finžgar in Katja Kržič odpravili z avtobusom v Radovljico. Učenke so bile polne energije in delavnega elana. Z osvojenim znanjem o Nemčiji in Češki so navduševale že na avtobusu. Na Linhartovem trgu smo postavili za vsako državo svojo stojnico. Učenke so bile na svoje delo ponosne, postavitev stojnice jim je bila všeč, zato so z veseljem delile zgibanke in informacije med obiskovalce prireditve.

Na trgu se je zbralo zelo veliko obiskovalcev, na odru pa je potekal program, kjer je vsaka šola predstavila svojo točko. Učenke Hana Glavič, Maruša Oman in Nika Razinger so na odru odigrale kratko igro z naslovom »Ko se srečata sosedi« in tako predstavile nekaj znamenitosti o državah, hkrati pa vse obiskovalce povabile k obisku naših dveh stojnic. Igro smo zaključile z mislijo: »Različni smo si, kot so si različne države članice Evropske unije. Pomembno je, da smo med seboj prijatelji.«

Učenci vseh šol, ki so sodelovale na prireditvi, so se lahko pomerili tudi v kvizu. Voditeljica je postavila pet vprašanj o državah Evropske unije. Učenka Iva Kuvek je na vprašanje o Irski prva pravilno odgovorila in prejela lepo praktično nagrado.

Po končani prireditvi smo pospravili material iz stojnic in se odšli posladkat z zasluženim sladoledom. Učenke so se najbolj navdušili, ko so podajale izjave za radijsko oddajo, ki bo na sporedu v petek na radiu Triglav.

Učenci pravijo, da so pri projektu uživali ter spoznali veliko novih in zanimivih informacij. Za učence je bila to lepa izkušnja, ki je še dolgo ne bodo pozabili. V priloženih dokumentih si lahko preneste in natisnete zgibanki, več slik iz dogodka pa si lahko ogledate v fotogaleriji.

Bernarda Finžgar

 

Priloženi dokumenti

 Zgibanka Nemčije 303.61 Kb 

 Zgibanka Češke 408.10 Kb 

 

Fotogalerija

Postavavitev_stojnic Stojnica_Ceska Stojnica_Nemcija
Skupinska Ceska_ucenki Nemcija_ucenki
Obisk_je_bil_velik Ogled_ostalih_stojnic Ko_se_srecata_sosedi_1
Ko_se_srecata_sosedi_2 Evropska_vas Na_prireditvi_se_je__trlo

Dodaj odgovor