Evropski dan jezikov

Danes, 26. septembra, praznujemo evropski dan jezikov.

Vsako leto 26. septembra obeležujemo evropski dan jezikov. Na ta dan tudi na naši šoli učiteljice tujih jezikov pripravijo različne aktivnosti za učence na temo jezikovne in kulturne raznolikosti in pestrosti, pa tudi splošnega poznavanja držav v Evropi.

Letošnje leto so vsi učenci naše šole preko radijske oddaje in kviza obeležili ta dan ter spoznali nova dejstva o jezikih, s čimer jim želimo spodbuditi zanimanje za učenje jezikov tako v šoli kot tudi izven nje.

Učenci 2. in 3. razredov so spoznali države in različne jezike v Evropi. Z zanimanjem so si ogledovali zemljevid. Nato so spoznali nekaj besed (voda, mati, oče, pes, dober dan, ljubim te …) v različnih jezikih. Učenci so te besede zapisali na peresa in le-te potem pobarvali in izrezali. Vsa krasna peresa sedaj v obliki dveh kril krasijo naš šolski hodnik.

Učenci 6.a in 6.c razreda so letošnje leto sodelovali v mednarodnem projektu evropskih šol, eTwinning, ob evropskem dnevu jezikov. Učenci naše šole so skupaj z učenci iz 13 evropskih držav ustvarjali kratke filme in razglednice. S pomočjo izdelkov so učenci spoznali in se naučili nekaj osnovnih fraz v naslednjih jezikih: turščini, poljščini, češčini, nemščini, švedščini, romunščini, litovščini, italijanščini, hrvaščini, španščini, srbščini, nizozemščini in slovaščini. Učenci naše šole pa so postali ambasadorji ter učitelji slovenskega jezika, saj so sodelujoče učence iz drugih držav učili slovenščine. Učenci so s pomočjo dela na projektu iz prve roke spoznali jezikovno raznolikost evropskega prostora, podobnosti med slovenščino in nekaterimi drugimi jeziki, vlogo angleščine kot sredstva komunikacije med različnimi narodi in se ob tem seveda tudi zabavali.

Besedilo in fotografije: Maja Medja Vidic in Neja Grohar