gostili smo medobčinski otroški parlament

Vsako leto obiskovalce naše spletne strani razveselimo s poročanjem o izvedbi Otroškega parlamenta. Tako smo, kljub precej oteženim razmeram, v torek, 16. 3. 2021, izpeljali medobčinski Otroški parlament v organizaciji naše šole.

Gostili smo učence in mentorje kranjskogorske, jeseniške in žirovniške občine. Med povabljeni pa so bili tudi g. Gaber Klinar, ravnatelj naše šole, g. Blaž Račič, župan občine Jesenice, g. Leopold Pogačar, župan žirovniške občine, g. Boštjan Smukavec, sekretar Zveze društev prijateljev mladine Jesenice ter g. Uroš Kopavnik, direktor Območne službe Kranj Zavoda RS za zaposlovanje.

Ob 9. uri smo se zbrali na videokonferenci Zoom. Učenka Gloria je najprej pozdravila vse navzoče ter povabila k besedi goste parlamenta. Kmalu zatem pa je sledila »ogrevalna vaja«, ki nas je popeljala h glavni temi razprave. Tema Otroškega parlamenta ostaja Moja poklicna prihodnost (z več podtemami), saj lansko pomlad ni bilo več mogoče izpeljati medobčinskih Otroških parlamentov in posledično tudi ne nacionalnega parlamenta v Ljubljani.

Sledilo je delo v skupinah, ki se je pričelo s spoznavanjem članov skupine. Nato so se prisotni preizkusili v »iznajdbi« novega poklica, potem pa se je pričela zanimiva razprava. Prva skupina se je osredotočila na poklice prihodnosti in na poklice, za katere mladi menijo, da bodo kmalu izginili. Člani druge skupine so razpravljali o poklicih, za katere so učenci navedli, da so priljubljenimi ali nepriljubljenimi med mladimi. Tretja skupina je razmišljala o znanjih in veščinah prihodnosti, peta pa se je posvetila vprašanju, kako bo epidemija COVID-19 vplivala na poklicne izbire mladih po svetu. Po razpravah v skupinah pa je sledilo poročanje. Učenci in gosti so se prijavljali k besedi in delili svoja mnenja, pomisleke, predloge … ter tako pripomogli k uspešni izvedi medobčinskega Otroškega parlamenta.

Učenca naše šole pa bosta vsebine medobčinskega parlamenta predstavila na nacionalnem parlamentu, ki bo potekal v mesecu aprilu.

BESEDILO: ga. Andreja Jalen in ga. Mateja Cuznar Zadnik