Legende in pripovedke v Zoisovem parku

Učenci 2.č so v petek, 9.6. obiskali prireditev Legende in pripovedke v občini Jesenice.

Z avtobusom so se odpeljali na Pristavo, kjer so učenci Turističnega krožka pripravili prireditev, kjer so lahko spoznali pravljična bitja iz jeseniških pripovedk.

Najprej smo si ogledali gledališke predstavo »Legende in pripovedke v Občini Jesenice« in uprizoritev zgodovinskih likov rudarja Tona (pripoveduje o življenju in delu rudarjev), fužinarja Viktorja Ruarda (pripoveduje o svojem življenju in življenju njegove družine) in rudarskem upravitelju Heinrichu Fesslu (govori o geologiji Savskih jam, o rudnikih).

Sledil je pravljični sprehod po Zoisovem parku, kjer smo spoznali pripovedke in pravljice v občini Jesenice in njihove pravljične junake.

Na poti po parku nas je ves čas spremljal Rudi – maskota naše občine. Maskota vključuje tri osnovne elemente prepoznavnosti Jesenic in okolice: železarstvo, narcise – ključavnice in hokej. Sporočilnost maskote se odraža skozi prelivajoče se žareče barve, ki spominjajo na taljenje rude v plavžu iz katerega teče kovina, na glavi ima narciso, simbol Jesenic in Golice, v rokah pa hokejsko palico v obliki črke J, začetnico mesta, obleka in obutev na eni nogi pa močno spominjata na hokejsko opravo, obutev na drugi nogi pa predstavlja pohodniški čevelj.

Tudi opazovanje čudovite okolice je bilo del sprehoda.

Učenci pa so bili najbolj veseli Bergmandeljca in njegovih prijateljev, ki so povedali, da poznajo našega gozdnega škrata, ki nas spremlja na naših gozdnih dneh, nam piše pisna in pušča darila.