Noč z Andersenom 2015

V petek, 27. 3. 2015, smo se učenci 1. c razreda pridružili 2020 knjižnicam in šolam, po svetu, ki isto noč preživijo ob prebiranju knjig. Dolgo v noč smo v družbi pravljic počastili mednarodni dan knjige za otroke in rojstni dan danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena.

andersen_15_0001

Slika 1 of 28


Pravljični večer smo začeli okrog 19. ure. Prva urica je prehitro minila, saj smo jo  preživeli s Tačkama pomagačkama –  psičkama Honey in Shanti. Povedali sta nam, kako ravnamo, ko srečamo psa, ki se ga bojimo, česa psi ne marajo in kaj imajo radi. Pokazali sta nam nekaj pasjih trikov, lahko smo ju božali. S psičkama smo reševali vprašanja o Andersenovem življenju, ki jih je prinesla Shanti v svojem malem pasjem nahrbtniku.

Sledila je delavnica v  knjižnici. Pri knjižničarki Marjetki Noč smo s pomočjo sestavljank naslovnic slikanic in povedi z vsebino iz Andersenovih pravljic naredili miselni vzorec, ki bo krasil steno učilnice.

Ob koncu smo se sprostili v telovadnici, kjer je bila prava pravljična dežela. Vzgojiteljica Anica Mertelj Zgonc nam je v pravljični sobi prebrala pravljico, ki je bila izhodišče za iskanje skritega zaklada. Namigi na poti do zaklada so bili na šestem grajskem stolpu, na sredini začaranega jezera in pod ostrimi in strmimi skalami.  Čeprav je bila pot polna čarovnij, smo pravljičarji prišli do zaklada – zlate knjige Andersenovih pravljic.

Ko nas je utrujenost premagala, smo se odpravili v grajsko sobano in smuknili v spalne kostume. Pravljica za lahko noč in uspavanka  sta nas popeljali v sladko spanje. Zjutraj smo se zgodaj zbudili iz dogodivščine, ki smo jo preživeli s prijatelji.
Družili smo se, zbližali in pravljično povezali. O tem si bomo še dolgo pripovedovali…