PISMO OTROKOM

Dragi otroci,

pa smo jih dočakali! Počitnice … krompirjeve. Morda ste se že kdaj vprašali, zakaj se ne imenujejo koruzne ali kostanjeve? Zakaj prav krompirjeve? Odgovor se skriva v preteklosti, ko so šolske počitnice prilagajali delu in potrebam na kmetiji. Otroci so imeli počitnice, da so lahko v jesenskem oddihu od šole doma pomagali pobirati krompir. Preprosta razlaga imena »krompirjeve počitnice«, kajne?

Tudi vi, dragi šolarji, ste pomagali. Verjetno niste in ne boste pobirali krompirja, pa vendar … Pripomogli ste k temu, da učenje dobro poteka, da ste strpni, upoštevate priporočila, se trudite slediti staršem in učiteljem. Učenci na višji stopnji ste pohvalno začeli delo na daljavo. Tudi tisti, ki imate pri pouku na daljavo še kakšne prepreke, ste na dobri poti. Trudite se in verjamemo, da vam bo steklo.

In v tem nenavadnem času prav vi, otroci, ostajate mirni, vedoželjni in igrivi. Hvala vam za ta zgled. Ko bi le tudi mi, odrasli, mogli večkrat verjeti, se veseliti in upati tako kot vi, dragi otroci!

Za prvošolce so te šolske počitnice prve v življenju, za nekatere že ustaljena praksa, za starejše šolarje pa odmik od pouka na daljavo. Za vsakega od nas naj bo ta čas priložnost za počitek, igro, pogovor. Vsak ima nekoga, s katerim deli svoje sanje, svoje skrbi, solze in smeh. Pesnik Minatti pravi:

Nekoga moraš imeti rad,

pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen,

nekomu moraš nasloniti roko na ramo, /…/

nekomu moraš, moraš,

moraš dati svoje bele oblake.

Želimo vam, da v teh počitnicah (po)iščete tistega ali tisto, ki vam pričara nasmeh na obraz. Verjamemo, da boste imeli zanimive, igrive in zdrave počitniške dni. Zagotovo bo v teh dneh vsak v svojo »skrinjico spominov« spravil biser – čudovit spomin: sprehod po gozdu, topel objem, lep pogled, iskren pogovor, skupno kosilo, opravičilo iz srca. Čez teden dni boste bogatejši za vsaj en zaklad.

Veselimo se z vami in za vas.

BESEDILO in FOTO: ga. Petra Duhannoy