Projektno delo – Bralna značka 2011/2012

Bralna značka je projektno delo, v katerem si prizadevamo, da bi po knjigi seglo čim več učencev. Sodelujejo učenci od 2. do 9. razreda. Pri tem so jim v pomoč učitelji mentorji na razredni in predmetni stopnji ter knjižničarki, ki z izposojo po oddelkih in individualno izposojo posameznikom poskrbita, da je načrtovanih knjig ob pravem času dovolj.

Po starostnih stopnjah učenci sodelujejo v naslednjih bralnih značkah:

  • 2. razred: Cicibanova bralna značka
  • 3. razred: Ribičeva bralna značka
  • 4. do 9. razred: Finžgarjeva bralna značka

4. do 9. razred bere tudi knjige za angleško in nemško bralno značko

Seznami knjig vsebujejo obvezna dela in dela po izboru učiteljev mentorjev. Le na višji stopnji lahko učenci eno do dve knjigi preberejo povsem po lastni izbiri. Namen tega je, da naj bi učenci čutili čim manj prisile, kaj morajo brati. Knjigo , ki jim ni všeč, lahko tako tudi zavrnejo.

Izbor književnih del je prilagojen starostni stopnji učencev, delno obravnavani učni snovi (pesniška zbirka) in interesom učencev. V izboru so sodobna književna dela in dela iz starejše svetovne in slovenske mladinske književnosti.

Ob zaključku bralne značke povabimo na šolo literarnega ustvarjalca. S kratko kulturno prireditvijo in predstavitvijo pisatelja  in njegovega dela zaključimo projektno delo branja.

Dodaj odgovor