Sajenje lip

Čebelarska zveza Slovenije je v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije pripravila sadike drevesa lip. Razdeljenih je bilo 1.200 sadik lip. Sadike sta nam v imen Čebelarskega društva Jesenice dostavila Julijan Cvek in Neva Žemva. Skupaj z gozdnimi učenci 1. Č smo jih posadili.

Čebelarska zveza Slovenije si že vseskozi prizadeva, da se naša krajina bogati in zasaja z avtohtonimi rastlinami, predvsem tistimi, ki so tudi medovite. Avtohtone rastline so tiste, ki so v našem okolju naravno prisotne že stoletja in so prilagojene na naše klimatske razmere.
Pomen lipe za čebelarstvo

Lipa (Tilia platyphyllos Scop.) je drevesna vrsta, ki ob cvetenju dobro medi in je pomemben vir nektarja. Lipa cveti v juniju ter v prvi polovici julija, in čebele jo množično obletavajo. Za izločanje nektarja je najugodnejše toplo in vlažno vreme. Lipov med je svetlo rumene do svetlo jantarne barve z zelenim odtenkom. Aroma je zelo nežna in sveža spominja na lipovo cvetje in mentol.

Zaradi velikih količin cvetnega prahu in nektarja je za čebele zelo koristna tudi enoletnica sončnica, ki ima poleg koristi za čebele še okrasno vrednost. V prehrani ljudi so uporabna tudi semena.

Sajenje lipe

Učenci, učiteljici in hišnik so s skupnimi močmi izkopali jamo za lipo.

V jamo smo postavili sadiko in do vrha zasuli z zemljo.

Na koncu smo zemljo z nogo rahlo potlačili in zalili z vodo.

Po končanem delu smo se ob lipi še poveselili, recitirali pesem in si že predstavljali  kako uživamo v njeni senci in opazujemo čebele.

Postali smo LASTNIKI LIP

 in s tem podporniki akcije sajenja avtohtonih medovitih rastlin.