IMG_0171

Zaključek bralne značke

Zagotovo je dan, ko zaključujemo branje za bralno značko, praznik knjige, natančneje zgodb, domišljije, sanj, znanja, izobrazbe, praznik prostranosti sveta, praznik vseh tistih, ki se zavedamo, kako zelo nas lahko knjiga obogati.

 

Potrebujemo ljudi, ki nam bodo znali predstaviti življenje v na moč zanimivih zgodbah, po katerih bomo radi segali in sami preverili tisto…VAV, to je pa res MEGA. Potrebujemo književne junake, ki nas bodo prisilili v razmišljanje o življenjskih vrednotah in o tem, da je izjemen človek tisti, ki je sposoben živeti po svojih načelih, ne da uklanja svojo hrbtenico ob najmanjšem pišu vetra. Bodimo kritični do sveta – knjiga nam pri tem pomaga.

Letos je od 2. do 9. razreda na tekmovanjih za različne bralne značke sodelovalo 307 učencev, od tega za FBZ 173 . Na nižji stopnji je učencev bralcev 236, na predmetni stopnji pa le 71.  Le 9 učencev je osvojilo Finžgarjevo plaketo, kar pomeni, da so brali vseh 8 let. Še posebej čestitam prav tem.
Zmagovalci so zagotovo vsi, ki so jih zgodbe v knjigah toliko začarale, da so književnim junakom sledili vse do konca.
Nagrada učencem pa je bil letos obisk pesnika, pisatelja in novinarja Ivana Sivca. Učenci so že v tednih prej imeli v knjižnici razstavljena njegova dela, po katerih so radi segali in ga spoznavali kot besednega umetnika, ki se mladim bralcem  z lahkoto približa. Učencem, ki jih pot le poredko zanese v knjižnico, smo pisatelja predstavili v razstavi na šolskem hodniku.

Na zaključni prireditvi so učenke predstavile pisateljaIvana Sivca, katerega eno od osnovnih načel je (tako piše v enem od intervjujev, ki smo jih našli na spletu):

»Nikdar ne najdeš mesta na račun drugega, temveč vedno na račun  svojega dela.« Morali bi se zgledovati po njem.

IMG_0171

IMG_0173

IMG_0178

IMG_0182

Dodaj odgovor