Skoči na glavno vsebino
Med 25. oktobrom in 18. novembrom 2022 smo na naši šoli gostili potujočo razstavo Pot knjige.  Razstavo so obiskali vsi učenci in strokovni delavci šole, številka se giblje nekje okoli 850 oseb. Spoznavali so,  kako nastane knjiga, koliko različnih poklicev je vpletenih v njen nastanek, kaj vse je potrebno, da knjiga izide. Plakate smo si izposodili od Bralnega društva Slovenije, Moljeve učne liste pa nam je posredovala Javna agencija za knjigo RS.
Učenci so na razstavi aktivno sodelovali. S pomočjo izžrebanih sestavljank so se razporedili v skupine. Vsak član skupine je imel nalogo svojim sošolcem predstaviti vsebino določenega plakata.
Predstavili so zgodbo Žige X. Gombača in Davida Krančana o knjižnem molju in nastanku njegovega novega doma. Tako so se urili v skupinskem delu, nastopanju in aktivnem poslušanju.
Ob koncu so bili nagrajeni z reševanjem ugank, rebusov, osmerosmerk in zabavnih nalog povezanih z vsebino nastanka knjige. Učno gradivo/liste so pripravili na Javni agenciji za knjigo RS, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Posamezne naloge smo razporedili glede na starost učencev. Nekateri učenci so po razstavi prišli v šolsko knjižnico, spoznali in preizkušali so, kako izgleda knjiga v brajici.
Učencem je bilo všeč, da je bila razstava v stripu, da so žrebali, s kom bodo v skupini, da so drug drugemu predstavili vsebino, da ni bilo dolgčas, ker so bile vsebine predstavljene tudi humorno. Mlajši so bili srečni, ker je glavni junak zopet dobil svoj dom, starejši so spoznavali poklice, povezane z nastankom knjige. Besedilo: Katja Svetlin Piščanec Fotografije: https://www.jakrs.si/bralna-kultura/pot-knjige (pridobljeno 29. 11. 2022), Meta Šuligoj, Katja Svetlin Piščanec
(Visited 97 times, 1 visits today)
Dostopnost