Skoči na glavno vsebino

Dobro jutro, Good Morning, Bonjour, Buongiorno, Buenos dias, Guten Morgen.

26. septembra praznujemo vsi Evropejci evropski dan jezikov. V Evropi poznamo kar 225 jezikov, ki pa predstavljajo le 3 % vseh jezikov na svetu. Pobudo za evropski dan jezikov je leta 2001 podal Svet Evrope. Namen praznovanje evropskih jezikov je:

– opozarjanje javnosti o pomenu učenja jezikov in razširjanja nabora jezikov, ki se jih učimo, z namenom spodbujanja raznojezičnosti in medkulturnega razumevanja,

– zavzemanje za bogato jezikovno in kulturno raznolikost v Evropi, ki jo je treba ohraniti in spodbujati,

– spodbujanje vseživljenjskega učenja jezikov v šoli in izven nje, za potrebe študija, poklicnega dela, povečevanja mobilnosti ali za zabavo in izmenjavo.

Ta dan smo obeležili tudi na naši šoli, saj prihajamo iz vseh vetrov, govorimo številne evropske jezike in poudarjamo pomen kulturne ter jezikovne pestrosti tako v ožjem kot tudi širšem okolju.

S ponedeljkom, 26. septembrom, smo se na naši šoli podali na potovanje po Evropi, ki je trajalo ves teden. Odkrivali smo navade in jezike evropskih držav, ki jih bomo v prihodnosti s prijatelji, družino in drugimi morda obiskali. Vživeli smo se v kožo popotnika, ki s pomočjo osnovnega znanja evropskih jezikov širi svoja obzorja in bogati svoje jezikovno znanje.

Tudi skozi glasbo smo celoten teden posvetili evropskim jezikom. Med glavnimi odmori slišali pesmi v različnih evropskih jezikih. Stene naših hodnikov smo okrasili s popotniški plakati s ključnimi frazami, posebnostimi evropskih jezikov in tudi znamenitostmi posameznih evropskih držav.

Učenci predmetne in razredne stopnje si tako med sprehajanjem po šoli ogledajo izdelke sovrstnikov in drugih in na takšen način spoznavajo evropske jezike.

Adijo, Good bye, Auf Wiedersehen, Adios, Au revoir, Pa!

BESEDILO in FOTO: ga. Eva Marinič

(Visited 83 times, 1 visits today)
Dostopnost