Skoči na glavno vsebino

»Mir ni le oddaljen cilj, ki ga iščemo, ampak sredstvo, s katerim dosežemo ta cilj.« Martin Luther King Jr.

Vsako leto 21. septembra praznujemo mednarodni dan miru, ki ga je ustanovila Organizacija združenih narodov. Gre za dan, ko naj bi povsod vladal mir, oboroženi in drugi spopadi pa naj bi se prekinili. Cilj mednarodnega dneva miru je, da se med ljudmi razširi vest o tem, da obstaja alternativa vojnemu stanju in da je možen tudi svet, v katerem vlada mir.

Na naši šoli v letošnjem letu sodelujemo v projektu Pozdrav ptic miru, s katerim želimo širiti mir tudi v našem okolju, saj gre za vrednoto, ki je v zadnjem času na veliki preizkušnji. V tem šolskem letu posvečamo še večjo pozornost stanju nizke kulture komuniciranja in pojavu negativnih in nestrpnih razmišljanj, zato smo si za cilj zastavili tudi kulturo komunikacije in dialoga.

CILJI projekta so:

– razvijanje socialnih veščin, v skladu z ogrodjem EU kompetenc, za strpno sobivanje in oblikovanje kulturnega dialoga,

– razvijanje državljanskih kompetenc,

– aktivno vključevanje v spreminjanje družbenega življenja,

– spodbujanje pozitivnih misli in optimističnega ravnanja.

21. septembra smo po radiu vsem učencem predstavili mednarodni dan miru. Na tem projektu sodelujejo tako učenci razredne kot tudi predmetne stopnje. Na razredni stopnji so pri rednem pouku in v podaljšanem bivanju učenci ustvarjali golobice – simbol miru in zapisali tudi prijazne in tople besede, ki so namenjene vsem. Prav tako so skozi dejavnosti pri pouku namenili nekaj časa tudi simbolom miru: golobu, oljčni vejici ter tudi o Pablu Picassu, pogovoru o miru, odnosu med sošolci, o vojnih dogodkih in čustvih, ki jih prevzemajo ob spremljanju svetovnih novic.

Razložili so tudi pomen pregovora KDOR SEJE MIR, ŽANJE SREČO in v upanju na mir za vse ljudi pregovor zapisali z velikimi pisanimi črkami.

Na predmetni stopnji so se pri urah zgodovine dotaknili vprašanj, kot so »Kaj je mir? Kako lahko dosežemo mir v družbi in razredu kot posameznik? Kako lahko dosežemo mir na svetovni ravni?« Učenci so na golobice anonimno zapisali, kaj je zanje mir in kakšni so načini za dosego miru. Ustvarili so tudi povezavo s tekočo snovjo, kjer so govorili o izvoru rasizma, o spoštovanju drugačnosti in spoštljivem odnosu do posameznika.

Pri nemščini so učenci prebrali tudi knjigo Johna Lennona in Yoko Ono Pomisli, ki govori o golobu, ki potuje okrog sveta in seje mir ter prijateljstvo med vsemi ne glede na barvo, obliko ali velikost. Z učenci so se pogovorili o pomenu prijateljstva za mir in o strpnosti do sočloveka.

“Najboljši način za uničenje sovražnika je prijateljstvo.” Abraham Lincoln          

Za vse učence šole in tudi starše ter sodelavce so na hodnikih izobešeni izdelki in plakati, ki so nastali v projektu »Pozdrav ptic miru«. Ti pa ne le krasijo našo šolo, ampak s številnimi informacijami, razmišljanji in mnenji učencev tudi bogatijo znanje vseh nas in spodbujajo k miru in spoštljivejšemu odnosu do sočloveka.

BESEDILO in FOTO: ga. Eva Marinič

(Visited 59 times, 1 visits today)
Dostopnost